SAĞLIK İLE BESLENME ARASINDAKİ İLİŞKİ

Sağlık, insanların bu hayatta sahip olabileceği en kıymetli unsurlardan birisini teşkil eder. Bunun sebebi sağlığın yerinde olmamasının birçok hayale engel olması sorunudur. Aynı zamanda da yaşam konforunu önemli derecede aşağı çekmesidir.

Sağlık yalnızca bedensel fonksiyonların, işlevlerin düzenli bir şekilde çalışmasını da ifade etmemektedir. Aynı zamanda insanların hem ruhunun, hem psikolojisinin hem de fiziksel fonksiyonlarının yerinde olmasıdır. Kişinin kendini her yönden iyi hissetmesidir.

Bunlar bir bütün olarak tam olduğunda kişi tam anlamıyla sağlıklı olmuş olur. Kişi sağlığının, beslenme düzeni ile de çok yakından bir ilişkisi vardır. Düzenli ve dengeli bir beslenme düzeni sağlık için vazgeçilmez önem taşır.

Beslenmenin Önemi Nedir?

Beslenme kavramı insanların yemek yeme düzenini ifade eder. Kişiler beslenmesine ne kadar özen gösterirse, hayatları da o oranda düzenli olur. Gün içinde yeterli kadar protein, karbonhidrat ve sağlıklı yağlardan tüketen bir bireyin vücudu her anlamda zinde ve sağlıklı olur.

Bunların yanına 2 litre su, yeterli şekilde vitamin ve mineral de koyulursa insan vücudunun her işlevi görevlerini düzgün bir şekilde yerine getirir. Sabah içilen bir bardak limonlu su ardına yapılan kahvaltının kişinin gününü ne kadar verimli kıldığı bilimsel olarak her yönden defalarca kanıtlanmıştır. Bu sebeple her gün düzenli bir şekilde 3 öğün yemek ve bu öğünlerde tüketilen protein, karbonhidrat ve yağı dengelemek büyük önem arz eder.

Sağlık ve Beslenme Arasındaki İlişki

İnsan sağlığı ve beslenme düzeni arasında çok yakın oranda bir ilişki mevcuttur. Bunun sebebi insan vücudunda yer alan her organın, beslenme ile vücuda girecek besin kaynaklarına farklı oranlarda ihtiyacının olmasıdır. Örnek olarak kalp sağlığı için sağlıklı yağlardan tüketilmesi gerekir. Kas ve kemiklerin güçlü olması için protein vazgeçilmez bir besin kaynağıdır. Böbrekler için düzenli şekilde su içmek lazım gelir.

Vücudun bütün organlarının faaliyetlerini düzenli bir şekilde gerçekleştirebilmesi için bu besinlere ihtiyacı bulunmaktadır. Beslenme ile sağlık arasındaki yakın ilişkinin kaynağı da bu olmaktadır. Bu nedenle sağlıklı bir vücut için beslenme düzenine dikkat etmek gerekmektedir.

Besin değeri, bir yiyeceğin içerisinde bulunan protein, karbonhidrat, vitamin, mineral, yağ gibi besin ögeleridir. Günümüzde en çok diyet programlarında karşımıza çıkan bu terim hakkında pek çok kişi bir fikir sahibi değildir. Kişilerin sağlıklı beslenmesi ve ne tükettiğini bilmesi oldukça önemli bir konudur.

Sebzeler, meyveler, ekmek, paketlenmiş ürünler, atıştırmalıklar… Yaşamımız boyunca tükettiğimiz her gıdanın bir besin değeri bulunmaktadır. Bu besin değerleri ambalajların arkasında besin değeri tablosu dediğimiz bir tabloda bizlere gösterilir.

Besin Değeri Tablosu Nedir?

Besin değeri tablosu, ambalajlı her ürünün arkasında yer alan bir tablodur. Bu tabloda yiyeceğin hangi besin ögelerini içerdiği ve bu ögelerin miktarı verilmektedir. Her ambalajlı gıdanın arka yüzünde besin değeri tablosu yer almak zorundadır. Besin değeri tablosu insanların daha sağlıklı beslenmesine yardımcı olur. Tablo, paketlenmiş ürünün kaç gram olduğunu ve protein, yağ, karbonhidrat, tuz, lif, vitamin, şeker gibi ögelerin miktarını bizlere söyler.

Zayıflamak istediğimizde, kilo kontrolünde ya da sadece sağlıklı beslenmek istediğimizde yediğimiz yiyecekler konusunda daha bilinçli davranmamız gerekmektedir. Yediğimiz yiyecekler hem besleyici  olmalı hem de enerji vermelidir. Diyetisyenlerin özellikle yenmesini önermediği atıştırmalıklar, abur cuburlar bizlere fazlasıyla enerji verirken besin değeri yönünden de bir fayda sağlamaz. Yüksek kalorili olmaları hızla kilo almamıza ve sağlıksız bir yaşam sürmemize yol açar. Günümüzde obezitenin hızla yayılması maalesef çoğu insanın bu konuda bir bilinç sahibi

besin değeri nedir

besin değeri nedir

Besin Değeri Tablosunun Bizlere Faydası

Ambalajların arka yüzünde yer alan ve çoğu zaman bakmadığımız bu tablo aslında pek çok konuda bize yardımcı olur. Öncelikle ürünün kaç gram olduğu hakkında fikir sahibi olmamızı sağlar. Özellikle kalori hesabı yapan kişilere bu gramajdaki bir ürünün ne kadar kalori olduğunu göstermiş olur.

Genellikle yiyeceğin kalorisi ürünün tamamı için değil belirli bir miktarı üzerinden verilir. Örneğin 1.5 kg bir yoğurt aldınız ve besin değeri tablosunda 100 gram için geçerlidir yazısını gördünüz. O zaman yapılması gereken içerdiği maddelerin oranlarını 15 ile çarparak net değerleri öğrenmektir.

Tabloda yer alan ürün miktarıyla porsiyonunuzu kontrol edebilir, aşırıya kaçmadan kaçamaklarınızı yapabilirsiniz. Rutin beslenmenizde de porsiyon kontrolü, daha düzenli beslenmenize ve daha sağlıklı bir yaşam sürmenize olanak sağlayacaktır.